Sinds januari 2015 kunt u kerstpakketten belastingvrij schenken. Dat is goed nieuws voor alle ondernemers die hun werknemers aan het einde van het jaar graag willen belonen met een mooi eindejaarsgeschenk. Met de komst van de werkkostenregeling zijn er veel dingen veranderd. Maar de werkkostenregeling maakt het voornamelijk makkelijker. Waar u voorheen nog te maken had met een totaal van 29 verschillende regels, hoeft u nu alleen nog maar rekening te houden met de werkkostenregeling. Dit geldt dus ook voor de kerstpakketten.

 Kerstpakketten in de werkkostenregeling

De werkkostenregeling ziet bijna alles wat je aan werknemers verstrekt als loon, waaronder kerstpakketten. Daarbij mag je in 2016 maximaal 1,2 procent van je totale fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Dit is de vrije ruimte, het gedeelte waarover je geen loonbelasting betaalt. Daarboven betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80 procent. Voor een fiscaal vriendelijk kerstpakket moet je dus de vrije ruimte goed in het oog houden. Want als je boven de vrije ruimte komt, kan dit door de eindheffing duur uitpakken. Let daarbij onder meer op de secundaire arbeidsvoorwaarden die je aan je personeel biedt, zoals bedrijfsfitness, een fietsplan of een vergoeding voor vakliteratuur. Dit soort extraatjes hebben net als het kerstpakket invloed op de vrije ruimte.

Gebruikelijkheidstoets

Bij de werkkostenregeling moet je ook rekening houden met de zogenaamde gebruikelijkheidstoets. Die houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die je aanwijst als eindheffingsloon niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Dit betekent onder meer dat je rekening moet houden met wat in je sector gebruikelijk is. Dat is bijvoorbeeld relevant als je van plan bent om je personeel een dure flatscreen televisie te geven voor kerst.

BTW en kerstpakketten

De omzetbelasting is bij kerstpakketten ook een aandachtspunt. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen is namelijk maar tot op een zekere hoogte aftrekbaar; dat geldt ook voor het kerstpakket. De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan kun je volgens de Belastingdienst de BTW hierover aftrekken.

Kijk hier voor alle informatie over de WKR.